25 iunie 2015

Să vorbim azi, despre IA de ieri!

Să vorbim azi, despre IA de ieri , pe care eu aș promova-o tuturor zilelor noastre, deoarece este frumoasă, elegantă și dă o notă de rafinament și demnitate oricui o poartă: femeie sau bărbat! Decât cămăși de la turci, polonezi, chinezi, mai bine aș merge la braț cu un bărbat îmbrăcat într-o cămașă românească țesută. Așa sunt eu. Trăiesc în suflet cu iz de altădată! Iubesc vremurile boeme și pur românești. Sau măcar chiar dacă au fost importate unele, măcar au fost cele ale bunului gust!!! Nu ca azi! Prostituție intelectuală, psihică, morală, socială la greu! Promovăm numai siliconae, divorțuri, fufe și papițoi de doi lei.

De ce nu am vorbit ieri despre IE? Pentru că așa cum m-am așteptat, toată lumea a vorbit ieri despre ea, iar azi au uitat-o. Cum se va întâmpla pentru tot restul anului. Că așa fac oamenii. Au nevoie de o zi specială: a iei, a iubirii, a mamei, a tatălui, a copilului, ca să își amintească despre faptul că anumite persoane, lucruri, sentimente sunt mai speciale și astfel, sărbătoresc într-o zi pentru tot restul anului.

Vreau să fiu clar înțeleasă de la început. Eu nu promovez orice IE! O promovez DOAR pe cea românească! Nu cea importată de la chinezi sau turci sau alte popoare migratoare de locuri de muncă și importatoare ale spiritelor naționale. E drept că e mai ieftină, dar e de duzină.

Nu are sufletul țesut în fiecare model, bobiță. Nu are culoarea aceea ruptă din tradiții, din istoria acestui neam, din zâmbetul româncuțelor și privirea oacheșă a românașilor noștri.

Este drept că nu ne-o permitem atât de des cum ne-am dori-o, dar ce farmec ar avea?

Acolo este multă artă, muncă, migală, bun gust și bun simț! Este tradiție de zeci, sute de ani de zile! Este moștenire din mamă în fiică, din bunică în nepoată, din strămoși nouă! Este carne din carnea spiritului nostru național și sânge din sângele nostru ca neam românesc!

Dacă mă întrebați pe mine, nici un lucru sau act de cultură și artă nu ar trebui să fie ieftin! Înseamnă dăruire, muncă și implicare! Înseamnă ne-renunțare! Înseamnă atitudine! Înseamnă eforturile remarcabile de a rămâne în viață într-un secol și eră a vitezei, a prostului gust, a superficialității, unde tot ce este frumos moare, ucis fiind de buruiana Kitsch-ului și a unei societăți care face din educație, artă și cultură niște Cenușărese ale acestor timpuri!

Cândva, o Regină purta IE și se mândrea cu asta! Noi de ce nu mai știm să ne mândrim cu nimic din ce înseamnă tradiția românească???

Mi-a spus cineva într-o zi că rochițele de tutu pe care le-am făcut fetițelor noastre la balet pentru spectacol au fost scumpe și că nu și le poate permite toată lumea. I-am răspuns că este vorba de balet, de artă. Arta, frumosul, munca ar trebui să fie prețuite. Nu să se vândă la același preț cu spoerturile de întreținere corporală sau să fie mai ieftine decât un parfum, un rimel, o ojă de marcă!!! La fel este și cu IA!

Ni se pare scumpă o IE, dar cunosc persoane care își cumpără rimel de 200 ron, parfum de 500 și tot așa. În acest context, de ce aș accepta ideea că un lucru născut, creat și lucrat cu mâna, mintea și sufletul tău trebuie să fie mai ieftin numai ca toată lumea să și-l permită? Cine înțelege drumul iei și al artei, înțelege că nici un preț nu este prea mare pentru a trăi bucuria de a-l vedea, avea, păstra, promova și iubi!


La mulți ani, IE! La mulți ani, păstrători de valori naționale și tradiționale! La mulți ani, artă!
Niciun comentariu: