14 august 2012

Duminică, în Focşani s-au ridicat lampioane. Noi însă am stat în turn...

Duminică, în Focşani s-au ridicat lampioane. Nu am reuşit să ajung, aşa cum nu am reuşit să ajung la mai multe evenimente din Focşani în ultimul timp. Am plâns. Mi-ar fi plăcut mult. Augusta spunea că vrea să fie Rapunzel, Focşani să fie castelul ei, iar eu să îi împletesc părul frumos şi ea să danseze desculţă.

I-am spus..."Poate la anul! Nici Rapunzel nu a ajuns acolo de prima dată!". M-a îmbrăţişat şi mi-a spus: "Ai dreptate! Acum suntem în turn!". "Oarecum"...am gândit eu, dar ea nu trebuie să ştie. Am zâmbit şi am alergat desculţe altfel. În iarbă. I-am împletit părul şi am adormit amândouă cu gândul la lampioane. Azi, am găsit lampioanele. Ne-am uitat fără să respirăm ţinându-ne de mână. A fost frumos. Mulţumim celor care au realizat acest clip. Vreţi să ridicaţi şi voi un lampion pe cerul inimii voastre?

Nu ştiu câţi din cei care au ridicat un lampion au ştiut că el defapt le ridică o dorinţă pusă la cer...Oare şi-au pus-o?

Acest obicei al înălţatului lampioanelor este originar din China. Acolo, în fiecare an în cea de-a cinsprezecea zi a Anului Nou Chinezesc, chinezii sărbătoresc Festivalul Lampioanelor. Pentru ei este un prilej de a se reuni în familie, a confecţiona împreună lampioanele din hârtie sau pânză colorată (de obicei roşu şi auriu) a dezlega snoave, a purta haine tradiţionale puternic colorate şi a merge la templu unde aprind tămâie şi se roagă.

La căderea nopţii, după ce au terminat de gătit găluştele de orez pe care le consumă în aceeiaşi seară, familiile înalţă lampioanele în aer şi îşi pun o dorinţă.

Acest eveniment se numeşte "Yuanxiao", adică: "prima noapte cu lună plină".

Unii artişti, decorează zidurile oraşelor cu fier topit dând naştere din arta lor aşa-numitelor "flori de copac", în cinstea festivalului.

Anul Nou Chinezesc a început pe 3 februarie.



Eu, deşi nu am ridicat lampionul din hârtie, mi-am confecţionat unul din cea mai arzătoare dorinţa a mea...ascunsă în adânc de suflet şi am ridicat-o sus, sus pe cer. Ştiu că a ajuns şi ştiu că a fost primită. Acum, am să îmi gust găluştele de orez şi am să spun: 一切顺利!! (Să fie într-un ceas bun!)

生日快乐!,福克沙尼! La mulţi ani, Focşani!

Niciun comentariu: