6 iulie 2010

Vizele de turism în spaţiul Schengen

    
Constitutia Romaniei - Dreptul la libera circulatie

Constitutia Romaniei, in art. 25, garanteaza dreptul la libera circulatie al tuturor cetatenilor romani fara deosebire de rasa, nationalitate, sex, limba, religie, convingeri politice sau ocupatie, cu obligatia de a respecta strict legislatia statului unde calatoresc.

Pasaportul constituie documentul care stabileste identitatea si cetatenia titularului si confera dreptul posesorului la iesirea si intrarea prin toate punctele de frontiera deschise traficului de calatori, precum si prin locurile stabilite prin intelegerile internationale la care Romania este parte.
Pasapoartele cetatenilor romani se emit pe o perioada de valabilitate de 5 ani si se pot prelungi cu inca 5 ani.
Pasapoartele simple (turistice) se elibereaza la locul de domiciliu al solicitantului de catre birourile de pasapoarte judetene, iar in Bucuresti, la Serviciile de Evidenta Informatizata a Persoanei.
Asistenta si protectia diplomatica

Misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate asigura asistenţa necesară cetăţenilor români aflaţi în dificultate, insa posibilităţile acestora sunt limitate.

In spiritul Legii nr. 216/1998 (art. 2 alin. 2), in strainatate pasaportul dă dreptul titularului la asistenta si protectie din partea misiunilor diplomatice si oficiilor consulare ale Romaniei.

Misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate asigura asistenta necesara cetatenilor romani aflati in dificultate, insa posibilitatile acestora sunt limitate. Competentele consulilor sunt stabilite de acordurile internationale la care Romania este parte, de reglementarile interne ale fiecarui stat si de legislatia romana in materie

Ce poate face consulul:

    * elibereaza documente de calatorie pentru cetatenii romani care raman fara pasapoarte in strainatate;
    * ia legatura in tara cu rudele sau cunostintele cetatenilor romani si le indruma asupra modalitatilor de trimitere a banilor catre cei aflati in dificultate;
    * recomanda avocati locali care sa asigure asistenta de specialitate cand este cazul;
    * recomanda unitati sanitare sau traducatori autorizati;
    * informeaza rudele cele mai apropiate in caz de accident sau de deces si recomanda procedurile de urmat;
    * contacteaza cetatenii romani aflati in inchisoare, cu acordul acestora, si informeaza rudele sau prietenii din tara.

Ce nu poate face consulul:

    * sa plateasca pentru dumneavoastra cheltuielile de tratament, de cazare, bilete de calatorie, asistenta judiciara etc.;
    * sa asigure cazarea, incadrarea in munca sau permisiunea de a munci in strainatate;
    * sa intervina in procese in numele dumneavoastra
    * sa obtina sau sa aranjeze eliberarea dumneavoastra din inchisoare;
    * sa intervina in anchete;
    * sa asigure un regim de detentie special sau conditii mai bune in spital decat pentru localnici;
    * sa ofere servicii care, de regula, sunt asigurate de banci, agentii de transport, birouri de turism sau alte institutii specializate.

In cazul pierderii sau furtului documentului de calatorie, cetatenilor romani li se vor elibera pasapoarte consulare de catre misiunile diplomatice si oficiile consulare ale statului roman, pentru a se putea reantoarce in tara.
Limitarea temporara a exercitarii dreptului la libera circulatie

Potrivit art. 49 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu art. 14, lit. e din Ordonanta Guvernului nr. 65/1997 privind regimul pasapoartelor in Romania, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 216/1998, modificata prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 86/2001, impotriva cetatenilor care sunt returnati in baza acordurilor de readmisie, Directia de Pasapoarte si formatiunile sale teritoriale pot suspenda, temporar, dreptul de folosire a pasaportului pe o perioada cuprinsaintre 6 luni si 3 ani.

In acelasi timp, in conformitate cu prevederile actelor normative mentionate, cetatenii romani care au fost returnati in baza acordului de readmisie incheiat de statul roman cu tara respectiva si carora le-a fost restrictionat dreptul la libera circulatie, nu se vor putea prezenta la nici unul din punctele de trecere a frontierei, intrucat nu au dreptul de a parasi tara, aflandu-se pe lista persoanelor restrictionate.
Conditiile pe care cetatenii romani trebuie sa le indeplineasca, pentru a calatori in Spatiul Schengen

Cetăţenii români NU au nevoie de viză pentru a călători în statele membre ale Uniunii Europene - Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria. Condiţiile de intrare şi regimul de şedere sunt cele prevăzute în Directiva 38 a CE din 29.04.2004.

Calatoriile efectuate intr-unul sau in mai multe state din spatiul Schengen, in scopuri turistice sau de afaceri, in vederea participarii la reuniuni stiintifice si sportive sau vizitarii rudelor nu trebuie sa depaseasca 90 de zile pe parcursul unui semestru, luandu-se in calcul prima intrare in spatiul Schengen.


Depasirea cu o singura zi a perioadei mentionate reprezinta sedere ilegala si, in mod automat, la iesirea din spatiul respectiv, datele personale din pasapoartele celor in cauza sunt comunicate Sistemului de Informatii Schengen.
Drept urmare, autoritatile competente instituie, pentru o perioada cuprinsa intre 5 si 10 ani, masura interzicerii intrarii in statele membre Schengen fata de persoanele care nu au respectat regula sederii de pana la 90 de zile.
Totodata, institutiile abilitate ale statului pe teritoriul caruia s-a inregistrat sederea ilegala informeaza autoritatile romane care, potrivit reglementarilor in vigoare, intreprind, fata de cei vinovati, masura retragerii pasaportului romanesc pentru o perioada de pana la 3 ani.

Decizia interzicerii intrarii in spatiul Schengen este luata, de asemenea, la cererea oricarui stat membru in situatia in care, pe teritoriul sau, un cetatean roman desfasoara munca la negru - indiferent de durata sederii.
In acest sens, este necesar ca toti cetatenii romani ce intentioneaza sa initieze activitati lucrative - inclusiv pe termen scurt, sezonier - sa obtina inainte de a intra in spatiul Schengen vize de munca de la ambasadele statelor respective la Bucuresti.
Persoanele aflate in vizite de scurt sejur pe teritoriul unui stat Schengen nu pot solicita autoritatilor locale obtinerea de vize pe termen lung sau pentru munca ori prelungirea valabilitatii unei vize obtinute anterior.

La sosirea intr-un stat din spatiul Schengen, cetatenii romani au obligatia sa respecte legile si reglementarile locale.
In acest context, semnalam ca desi termenul in care un cetatean strain trebuie sa se inregistreze la politia locala difera de la un stat la altul, Conventia de Aplicare a Acordului Schengen prevede un interval de 3 zile lucratoare de la data intrarii.

Statele membre Schengen solicita indeplinirea urmatoarelor conditii de intrare in spatiul respectiv:

- Pasaport valabil pentru inca cel putin 6 luni de la data intrarii, cu exceptia Danemarcei, unde aceasta perioada este de numai 3 luni;
- Persoana sa nu fie indezirabila (sa nu aiba interdictie de intrare in vreuna din tarile membre Schengen);
- Asigurare medicala.
- Asigurarea medicala (de sanatate) se refera la asigurarea de asistenta turistica prin care se acopera riscul de asistenta oferita persoanelor aflate in dificultate in cursul unor deplasari sau al unei absente de la domiciliu sau de la locul resedintei permanente;
- Asigurare auto de raspundere civila (Cartea verde);
- Stare tehnica buna a autoturismului;
- Pachet de servicii turistice.

In cazul in care calatoria (individuala sau in grup) se efectueaza cu servicii platite printr-o agentie de turism, trebuie prezentat, obligatoriu, in original, voucherul agentiei (documentul care confirma plata si rezervarea pachetului de servicii contractat cu agentia de turism).

La punctele de frontiera ale granitei externe a spatiului Schengen, autoritatile de frontiera pot dispune masura intreruperii calatoriei persoanelor care nu au un pasaport valabil in situatia ca documentul amintit este deteriorat sau falsificat, daca nu au suficiente mijloace de subzistenta (o suma de bani, in EURO sau alta valuta liber convertibila, carti de credit sau cecuri de calatorie), nu poseda asigurare medicala sau bilet de calatorie dus-intors.


Masura intreruperii calatoriei la frontiera externa Schengen poate fi dispusa si atunci cand autoturismul nu este asigurat sau prezinta defectiuni tehnice ori persoana in cauza are interdictie de intrare in spatiul de referinta.

Tarile candidate la Uniunea Europeana - dintre care unele constituie state de tranzit pentru cetatenii romani spre spatiul Schengen - solicita aceleasi conditii generale.


4 comentarii:

căpcă1 spunea...

heiii, reusii! nu stiu de ce nu pot a stau pe blogul tau?sta deschis cateva secunde dupa care "ma da afara" ?! cred ca nu l-ai setat sa nu ma mai lasi sa-l citesc! ca, daca da, iti fac bolmoaje!!!! :D

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Are emoţii :)))! Nu ştiu de ce se comportă astfel cu tine...probabil e vreo incompatibilitate de server. Nimeni nu a mai păţit aşa :).

Oricum..., mă bucur să te revăd! Îmi fusă dor :P!

Anonim spunea...

Nu numai, mai intra si Norvegia, Islanda si Feroe in listuta aia. Nu sunt in UE, ce-i drept, cred ca de aceea nu le-au pus cei de la minister.

bilete avion spania spunea...

interesant articolul!