30 iulie 2009

La pas prin Vrancea ! - Rezervatia naturala Lacul Negru




Rezervatie naturala de tip mixt, desemnata prin HG 2151/2004, este situata pe versantul sud estic al Dealului Negru, ocupand sectorul superior al bazinului hidrografic al Paraului Lacului Negru. In complexul geologic al regiunii ce impune o mare diversitate a peisajului, in care elementul central il constituie lacul propriuzis si zona de turbarie activa .Lacul Negru cu interesantul si valorosul sau potential stiintific. Aria protejată este situată pe versantul sud-estic al Dealului Negru, ocupând sectorul superior al bazinului hidrografic al Pârâului Lacului Negru.

Rezervatia naturala Lacul Negru se suprapune sitului Natura 2000 cu acelasi nume si reprezinta parte a reţelei ecologice locale de protecţie a carnivorelor mari din judeţul Vrancea. Acest sit adaposteşte pe lânga cele 8 tipuri de habitate de interes comunitar (din care unul prioritar), populatii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx, prioritare pentru desemnarea de arii de protecţie conform Directivei Habitate 92/43/CEE.

In cadrul Reţelei ecologice locale de protecţie a carnivorelor mari din judeţul Vrancea, situl este desemnat ca Zonă de protecţie insulară cu rol de coridor ecologic (de tip stepping stone) şi face parte din Zona de securitate pentru carnivore mari Condratu.

Punctul central al acestei arii protejate îl constituie Lacul Negru remarcabil prin turbăria activă care-i acopera jumatate din luciul de apă. Situat la altitudinea de 1250 m, lacul are o suprafaţă de cca. 1 ha si o adâncime maxima de 7,5 m. Habitatele specifice turbăriilor montane alpine conferă unicitate acestui sit si adapostesc elemente de floră si faună, deosebite, o serie de specii relicte, endemice sau de interes comunitar.

Deasemenea foarte important este faptul că în acest sit au fost identificate numeroase specii de floră si faună endemice sau de interes comunitar precum: roua cerului (Drosera rotundifolia), plamâna (Menyanhtes trifoliata), bumbăcărţta (Eriophorum vaginatum), tritonul de munte (Triturus montandoni), salamandra (Salamandra salamandra).

Cai de acces
Drumul judeţean Dj - 205 D, Focşani - Nistoreşti - Herăstrău, ce se continuă cu drumul forestier din lungul Vaii Nărujei, până în zona bazinului de receptie al "Izvoarelor Nărujei". Din vecinatatea cabanelor forestiere se desprinde pe versantul stâng al Nărujei, traseul turistic marcat (cruce roşie) care conduce la Lacul Negru. Si in continuare in Culmea Dealului Negru unde intersecteaza marcajul turistic "banda rosie" ce urmareste Creasta Vrancei.

Limita de nord:
are o orientare generală nord-vest spre sud-est înscriindu-se pe culmea Dealului Negru.

Limita de est
Din culmea Dealului Negru se orinteaza către sud–vest, pe o culme secundară până în albia Pârâului Lacului Negru.

Limita de vest
sesuprapune unui sector al albiei Pârâului Lacului Negru continua pe versantul drept al pârâului pe o culme secundară până în creasta Dealului Negru.

(Sursa: ACDB)


"Aria protejata La-cul Negru este una dintre cele mai frumoase zone din judetul Vrancea, care merita sa fie vizitata. Aceasta se situeaza in bazinul superior al Narujei, la Sud de Dealul Negru, si este o rezervatie naturala mixta, cu un potential stiintific foarte mare. Denumirea de „Lac negru“ se datoreaza intunecimii padurii de molid inconjuratoare, care se reflecta in apele lacului. Acesta mai este cunoscut in rindul satenilor si sub numele de „Lacul cu Plamina“, asa cum este denumita popular specia de planta Menyanthes Trifoliata. De asemenea, tot in popor, se spune ca aceasta planta are carac-teristici curative pentru bolile de plamini. Lacul se afla la o altitudine de 1.250 de metri si s-a format in urma unor alunecari, avind acum o adincime maxima de 7,5 metri. Luciul de apa se intinde pe o suprafata de aproape un hectar. Trunchiurile de molid scufundate in lac, care este foarte transparent, amintesc de alunecarile care au dus la formarea lacului.
Pe linga populatiile de carnivore mari, Aria Protejata Lacul Negru adaposteste planta carnivora Roua Cerului. Asadar, daca vreti sa uitati, intr-un weekend de zgomotul urbei, traficul aglomerat si caldura excesiva, Lacul Negru poate reprezenta o adevarata oaza de liniste si relaxare. - Un articol semnat de: Sorin TUDOSE, Monitorul de Vrancea "

7 comentarii:

Cristian Lisandru spunea...

Trebuie să ajung neapărat aici, n-am avut ocazia până acum...

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Nici eu nu am fost, dar am gasit informatiile, imaginile si...imi doresc tare mult sa ajung acolo in viitorul apropiat!

Poate ne intalnim mai multi bloggeri pe acolo si o punem de o excursie la cort :D (de aia cu bere, vin, mici, gratare la foc de tabara, cu copii mici prin preajma...)!

Anonim spunea...

Un lac frumos si salbatic,pacat ca nu exista informatii despre cum ajungem acolo,in cat timp ajungem de la Neruja la lac ?

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

O sa ma informez in cel mai scurt timp si revin cu datele pe care le-ati cerut!

Iulian Apostu spunea...

De la Naruja se merge cu masina spre Vetresti-Herastrau, Manastirea Valea Neagra, Bradetu. Dupa ce lasi toate localitatile in urma, lasi masina undeva si urmaresti drumul forestier. La vre-o 20 de km de ultima localitate este o poiana mare. Pana aici drumul e marcat cu cruce albastra. La intrarea in poiana se paraseste drumul forestier si se urca muntele in dreapta, pe poteca marcata cu cruce rosie (cam 1,5-2 km - nu pot sa spun cu exactitate ca nu e usor de urmarit poteca din cauza marcajului insuficient). Dar cand ajungi acolo... privelistea iti rasplateste simturile.
E SUPERB! Am lasat masina la Botul Misinei si facut 9 ore de la masina inapoi (aproximativ 38 km).

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Iulian...mulţumesc din suflet pentru informaţie. Spre marea mea ruşine, până acum nici nu am observat că informaţile mele nu au fost preluate şi i-am lăsat pe cititori cu ochii în soare.

Mulţumesc încă odată pentru trecere şi informaţii. POţi să laşi şi un link?

Anonim spunea...

totally agree with you.

My blog:
rachat credit personnel et faire un rachat de credit