14 martie 2010

Brâncuşi sau despre cum ne batem joc de valorile noastre - pentru care alţii şi-au dat toată măiestria!


 "Rien ne pousse à l’ombre des grands arbres" - La umbra marilor copaci nu creşte nimic." - spunea Brâncuşi când a refuzat să fie ucenicul lui Auguste Rodin.

O persoană cu o viziune copleşitoare, un mare deschizător de perspective în sculptură cunoscut de timpuriu în Franţa şi America unde ăşi expune lucrări câştigând medalii şi premii...Brâncuşi, este lăsat la voia întâmplării de către edilii locali, care probabil îl consideră un oarecare şi bineânţeles că nu găsesc fonduri pentru restaurarea operelor acestuia.

În timp ce unii ar da bani grei pentru a avea şi cea mai neînsemnată operă a lui Brâncuşi în patrimoniul personal, alţii îşi bat joc de ceea ce li s-a lăsat ac şi moştenire de către un geniu. Moştenire nu lor ci copiilor, copiilor lor!

Aceste imagini au fost fotografiate de către Mitruţ, finul lui Nea Costache, şi au fost expuse pe blogurile acestora în speranţa că strigătul lor de frustrare va fi auzit de către cineva în măsură să ia o decizie de bun simţ, de către cineva care poate să ia o atitudine corespunzătoare...

Radioul local a verificat starea monumentelor şi a lansat campania: “Operele lui Brâncuşi – neglijate de autorităţi”.

Nea Costache, spune..."Instituţia care ar trebui să se ocupe de monitorizarea si protejarea ansamblului târgujian tratează cu dezinteres aceste probleme, considerând că degradarea este normală. Sorin Lory Buliga, directorul Centrului de Cultură si Artă ”Constantin Brâncusi” a negat, initial, într-o interventie telefonică în cadrul matinalului, că ar exista astfel de probleme, lăsând impresia că nici măcar nu le cunostea. Asta, în ciuda faptului că sediul centrului pe care îl conduce este în Parcul Central, la doi pasi de Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor sau Poarta Sărutului."

şi prezintă pe blog câteva discuţii de la radioul local despre aceste monumente de artă.

Cei care vreţi şi doriţi să puneţi sufletul şi blogul lângă sufletul şi blogul lui Nea Costache şi a unor opere de artă fără egal şi precedent care nu merită să fie tratate cu nepăsare şi nesimţire...puteţi să preluaţi de pe blogul meu sau al lui Nea Costache articolul şi să-l daţi mai departe!
 

6 comentarii:

Nea Costache spunea...

Va multumesc din suflet pentru sprijinul acordat in aceasta campanie.Sper ca se va sesiza si presa centrala pentru a sensibiliza pe cei in masura de a remedia aceasta situatie deplorabila in care se gaseste intreg complexul brancusian. O saptamana cu realizari!

Florin spunea...

Brancusi? deci, nu :P
am fost in targu jiu, si am vazut pietroaiele. daca atat a putut mister brancusi la 500 de ani de la michelangelo, pietroaiele au soarta pe care o merita.

cu drag, io :)))))))))))))))))))

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Florin, cred că nu ai văzut tot, iar de la 100 de ani lumină depărtare de lumea sculpturii...aşa s-o vedea.

Florin spunea...

Desigur, ai dreptate :)
Arta inseamna multe, inseamna unicitate, inseamna perfetiune. Prin unicitate sau perfectiune se deosebeste de sculptura mea de exemplu.
Si atunci cand compar sculptura brancusiana cu modestele mele incercari sau chiar cu modestele cioplituri ale lui Celinni trebuie sa/mi scot palaria. Desigur, realizez cat de penibil sunt cand aud ca "madame" s/a vandut cu 29 de milioane de euro in tara in care pechinezii sunt imbracati cu chilotei cu diamante.
Dar ce pot sa fac? Nu-mi place brancusi. Deloc. Si nici nu sculptez. Si nici nu port palarie.

p.s. tirada e pentru brancusi. nu pentru tine :)

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Ştiam că ai să revii... ce să fac, ai devenit previzibil :P.
Mă bucur că ai revenit şi mă bucur că ţi-ai expus părrerea aşa cum ar fi trebuit să o faci de la început. Acum e clar şi frumos, chiar dacă nu îţi place Brâncuşi.

Nici mie nu îmi place Picasso. Poţi să mă omori. Nu aş vrea un tablou de al lui numai să ies din sărăcie. Atât!
Iubesc însă alţi pictori şi deloc la fel de faimoşi :).

Nici eu nu pictez şi nici pălărie nu port. Îmi place doar să te tachinez :))).

Narcis Daju spunea...

Asa arata operele din piatra acum:
http://www.gorjnews.ro/slider/povara-brancusi-ansamblul-de-la-targu-jiu-pe-mana-a-doi-iresponsabili-carciumaru-si-buliga.html