24 aprilie 2010

Despre Vrancea...altfel - Mihai Munteanu, un puşti de 16 ani din Focşani olimpic la mate in China

În Ziarul de Vrancea, am găsit de curând - datorită Iuliei :), pagina de campanii deschise de această publicaţie şi, am rămas plăcut surprinsă să găsesc aici articole deosebite despre vrânceni remarcabili.

Printre aceşti vrânceni, am găsit un tânăr focşanean, care în anul 2008 a venit acasă din China cu medalia de argint, medalie câştigată la olimpiada de matematică!

"Elev in clasa a X-a la Colegiul National “Unirea” Focsani, Mihai Munteanu a urcat pe podium la Western China Mathematical Olympiad, al doilea concurs de mate ca importanta la nivel international u 100 de elevi eminenti din China, Kazahstan, Singapore, Hong Kong si Mongolia au participat la aceasta olimpiada internationala u focsaneanul spune ca datoreaza acest rezultat de exceptie profesorilor Constantin Tanasescu si Enache Patrascu, dar si familiei, care l-a sprijinit neconditionat u Mihai, premiant inca de pe bancile scolii primare, viseaza sa isi continue pasiunea pentru matematica u ieri, colegii l-au asteptat la scoala cu sampanie.

De ziua lui, Mihai Munteanu, un tinar de 16 ani din Focsani, savureaza premiul obtinut in urma cu citeva zile la unul dintre cele mai prestigioase concursuri de matematica din lume, desfasurat tocmai in Tara Marelui Zid Chinezesc. Mihai, elev in clasa a X-a C la Colegiul National “Unirea” din Focsani, a participat, la inceputul acestei luni, la Western China Mathematical Olympiad, al doilea concurs de matematica ca importanta la nivel international, unde a obtinut un rezultat de exceptie. Focsaneanul s-a intors din China ieri dimineata, la ora 4.00, cu o pretioasa medalie de argint, la fel ca si ceilalti doi elevi, din Simleul Silvaniei si Onesti, care au facut parte din echipa Romaniei in Orientul Indepartat. Medalia obtinuta este cu atit mai pretioasa cu cit la concurs au participat elevii de elita ai matematicii la acest moment, asiaticii, iar nivelul de dificultate al problemelor din cadrul competitiei a fost deosebit de ridicat. Romania a fost singura tara europeana inscrisa la concurs, alaturi de nationale „exotice”, precum Kazahstan, Singapore, Hong Kong si Mongolia. „Concursul a constat in doua probe, de verificare generala in matematica, de cite 4 ore, care au avut loc pe 1 si 2 noiembrie, cu probleme de nivel international. Am avut de rezolvat si probleme de clasa a XI-a si a XII-a, dar am stiut ca m-am descurcat. La concurs au participat elevi din toate provinciile Chinei, au fost in total 24 de echipaje, iar eu m-am clasat pe locul 30 din 100 de participanti”, a marturisit Mihai, care a obtinut 66 de puncte din maximul de 120. Tinarul vrincean a petrecut 11 zile, intre 27 octombrie si 6 noiembrie, in provincia Guizhou din China, perioada de timp in care a putut sa cunoasca, fugitiv, civilizatia din acest colt indepartat de lume si sa guste din meniurile traditionale chineze, care nu prea au fost pe placul olimpicului nostru, „pentru ca erau prea condimentate”, dupa cum ne-a spus." - (Sursa: Ziarul de Vrancea, articol realizat de Mihaela Besleaga)

Felicitări Mihai, felicitări profesorilor, părinţilor şi liceului!

Nu este prima dată când Vrancea excelează în astfel de concursuri şi sunt deosebit de mândră şi fericită să dau întâmplător sau nu, peste astfel de articole în presă.

Aceste articole sunt cele care fac diferenţa şi ne dezvăluie de fiecare dată şi o altă faţă a unui oraş sau în cazul de faţă al unui judeţ pe care mulţi îl cunosc doar datorită faptului că este zonă seismică, dar Vrancea înseamnă mult mai mult de atât, iar eu am să încerc să vă prezint această altă faţă a ei - frumuseţea ei de Cenuşăreasă!

Niciun comentariu: