27 aprilie 2010

La urne politicieni!!! Astăzi se votează: ROMÂNIA! - Corina Creţu aşa a votat! sau...despre un alt om frumos din viaţa mea...

Azi, unul dintre politicienii români, Corina Creţu a votat cu românii!

Un gest remarcabil, de care aveam nevoie ca şi naţiune de mai multă vreme ca să ne amintim că noi nu suntem ai nimănui. Românii au votat mereu, dar nimeni până acum nu a votat cu românii, cu încrederea şi reprezentarea lor absolut fără cusur dincolo de graniţe!

Astăzi, o femeie deosebită, un politician fără precedent şi un român minunat a hotărât să spargă tăcerea şi să ia partea naţinuii pentru care mereu s-a luptat să găsească strategii politice bune pentru integrarea noastră în UE!

Atăzi, Corina Creţu a transmis un protest public faţă de discriminarea românilor în Spania şi faţă de folosirea acestor discriminări ca şi straegie politică a Partidului Popular din Spania.

Ba mai mult, Corina Creţu, a făcut un apel preşedintelui Băsescu şi partidului PD-L rugându-i:

"...sa renunte, in semn de solidaritate cu cetatenii romani care traiesc in aceasta tara, la protocolul de sustinere electorala pe care il are cu Popularii spanioli.

Sper ca adeziunea unor reprezentanti ai Partidului Popular la asemenea mesaje de extrema dreapta nu va duce la crearea premiselor favorabile reeditarii in Spania a tristei situatii din Italia, unde politica agresiva a dreptei a ostracizat comunitatea romaneasca si a distrus, cu efecte in timp greu de estimat, posibilitatea unei convietuiri interetnice armonioase.

Am cerut colegilor socialisti spanioli, cu care avem o colaborare excelenta, sa se solidarizeze cu noi in contracararea fenomenului extremist.

Solicit, de asemenea, Partidului Democrat-Liberal sa denunte protocolul de sustinere electorala reciproca, incheiat cu Partidul Popular, si sa fie solidar cu cetatenii romani care traiesc in Spania."

Acestea sunt cuvintele Corinei pe care a decis să le împartă cu noi pe blogul său personal. Această Doamnă a politicii româneşti, întotdeauna este alături de noi şi ne împărtăşeşte ideile ei, idealurile, tristeţile şi frustrările, ne face părtaşi la deciziile politice UE şi la activitatea Domniei Sale.

În publicaţia Cotidianul, Corina Creţu a declarat:


"Este revoltătoare folosirea comunităţii româneşti din zona Barcelonei ca armă electorală în alegerile municipale de către reprezentanţi ai Partidului Popular. Sunt extrem de îngrijorată de manifestaţia organizată la Badalona, în cadrul căreia au fost afişate pancarte cu înscrisul «Nu vrem români!», de pliantele cu sigla Popularilor, în care se promite «Mai multă siguranţă», şi de declaraţiile candidatului la primărie, Xavi Garcia Albiola, în care cere «curăţarea oraşului» şi-i ameninţă în special pe romi.

Cei aproape un milion de români au contribuit în ultimii ani la creşterea economică semnificativă a Spaniei, iar acum resimt, alături de spanioli şi de ceilalţi imigranţi, efectele dureroase ale recesiunii. Este regretabil că în acest context social-economic nefavorabil al crizei românii sunt puşi la zid în mod politicianist, cu atât mai mult cu cât Spania este un bun exemplu, la nivel european, în materie de politici de integrare a imigranţilor" (Sursa: Cotidianul)


D.p.m.d.v. România va trebui odată şi odată să ia atitudine faţă de aceste manifestări şi va trebui să îşi însuşească şi partea sa de vină.

Aşa cum am mai spus şi la articolul referitor la salutul românilor în Franţa, România a avut o politică greşită în privinţa integrării romilor şi a românilor în străinătate şi de ce nu şi în ţară. 

Ne-a păsat de toate, numai de oameni nu, nu stimaţi politicieni???


Nu demult, îi împărtăşeam unei prietene dragi mie, (un viitor jurnalist de excepţie în opinia mea) că:

"Credeţi, că lipsa noastră de seriozitate, faptul că nu ne place să ne civilizăm, faptul că ne place să aruncăm mizeria pe jos chiar dacă avem coşuri de gunoi în faţa noastră, ne place să bem până ne plouă în gură şi să dormim pe trotuare, ne place să scuipăm seminţe pe jos şi să tratăm cu superficialitate oamenii care muncesc în urma noastră…tot romilor se datorează???

Faptul că atunci când mergi dincolo şi vrei să munceşti preferi să o faci cu orice naţie numai cu români nu, pentru că noi nu suntem uniţi, ne săpăm groapă unii altora şi ne batem joc unii de alţii? Ce spune asta despre noi?

Şi aici şi dincolo românul umblă pentru binele său propriu şi nu ezită deloc să te dea la o parte dacă are posibilitatea! Sabotează grevele şi acceptă să muncească pentru oricât şi apoi aşteaptă să fie tratat cu respect!
Ştii că de exemplu în Italia, Anglia s-au făcut greve pentru a se mări salariul la toată lumea…nu doar lor, iar românii au spart greva şi au muncit sabotând?

Românii…nu romii…din nefericire şi din tristeţe pentru mine ca şi român de aceeiaşi parte a baricadei cu românii care îşi văd de treaba lor!

Ne place încă să ne batem joc de noi ca şi popor şi de munca altora care s-au dedicat o viaţă întreagă să ne spele imaginea!

Ne place să ne lăudăm cu Brâncuşi, cu Iorga, cu Porumbescu, cu Eminescu, dar adevărul este că le batjocorim imaginea şi memoria prin comportamnetul nostru ca şi naţiune!"

Aici, unii dintre noi se bucură că scapă de scursurile ajunse dincolo. Am auzit asta chiar de la un politician anul trecut la televizor.

"Eu nu mă bucur! Ştiţi de ce? Pentru că asta înseamnă că şi copila mea şi nepoţii mei vor avea de suferit în urma imaginii greşite despre această ţară!

Nu mă bucur pentru că asta înseamnă că nu avem puterea de a ne educa şi de a ne civiliza oamenii!

Nu mă bucur pentru că asta mă face să las capul în jos şi să înghit printre lacrimi când cei de dincolo zâmbesc ironic când spun că sunt român!"

Spuneam la un moment dat să se dea o lege care să îi purice mai mult pe unii care vor să treacă graniţa.

"Eu spun că se poate da o astfel de lege fără a fi dicriminare. Şi alte ţări civilizate o au, de aceea există poliţia aeroporturilor şi a vămilor. Nu poţi să laşi orice om cu zeci de caziere să plece dincolo şi nici nu poţi închide ochii la şatre întregi de romi care ies din ţară şi despre care ştim din start ce vor face…vor merge la cerşit – lucru ILEGAL! Să triem la graniţă ar fi o ilegalitate? Eu cred că singura ilegalitate e că închidem ochii la alte ilegalităţi şi îi lăsăm să plece…bucurându-ne că scăpăm şi uitând că asta poate atrage după sine lucruri şi mai grave!"


Deci eu sunt şi pentru asumarea responsabilităţii noastre ca şi naţiune şi luarea imediată de măsuri politice, sociale, educativ, pentru încercarea de a găsi metode adecvate de integrare a romilor şi românilor în străinătate, dar sunt şi pentru asumarea responsabilităţii ţărilor străine şi aşa zis civilizate în faţa unor astfel de manifestări xenofobe şi lipsite de bun simţ  faţă de români ca şi naţiune!

E drept că suntem o naţie de tranziţie care învăţăm încă şi nu ne putem adapta atât de uşor la celelalte civilizaţii, la democraţia din alte state unde aceasta există de sute de ani, dar nu suntem o naţie de hoţi, nu suntem o naţie de beţivi, de leneşi, de romi, de sabotori, de golani...

- suntem o naţie bolnavă, care a stat sub comunism atât de mulţi ani şi şi-a pierdut identitatea, capacitatea de a acţiona liber, de a avea propriile vise, propriile idealuri, de a gândi fără teamă, de a vizita alte ţări, alte locuri, alte ceruri...

- suntem o naţie care în toţi anii aceştia am fost cobai socili şi politici,

- suntem o naţie care a avut parte în procent de 80% de politicieni şi reprezentanţi parveniţi, egoişti şi fără de bun simţ faţă de oamenii care i-au ales,

- suntem o naţie care mergem să facem munca grea dincolo pentru că aici vieţuim sub nivelul de trai, nu putem să le oferim copiilor noştri un început de viaţă cât de cât uşor, nu putem să le oferim părinţilor noştri o bătrâneţe liniştită... mergem dincolo să facem munca cea mai josnică pentru că aici suntem daţi afară de la locurile de muncă şi ne este vândută pe bucăţi toată industria şi economia, pentru că nu avem bani să ne tratăm în spitale, pentru că...


Din aceste motive şi multe, multe altele pe care voi poate nici nu vi le puteţi imagina...merg românii să muncească dincolo, în ţările Dumneavostră, stimabili domni spanioli, italieni, englezi, francezi, etc!

Merg ca să vă aducă şi dumneavostră bani la buget, să vă trateze prin medici de excepţie, să vă repare maşinile şi industria prin ingineri şi specialişti deosebiţi care aici nu au viitor, să vă îngrijească bătrânii pe care voi îi abandonaţi ca pe nişte nevolnici..., să vă umple sufletele cu frumuseţe şi artă în galeriile de pictură, în  sălile de operetă sau în simple concursuri!
Tot românii sunt cei care vă dau antrenori de valoare care vă aduc cupe şi merite ţărilor Dumneavostră şi tot românii sunt cei care vă dau sportivi cu merite şi performanţe deosebite care vă aduc medalii!

Românii sunt un popor cu probleme, deoarece mai marii noştri în timp ce oamenii urlă de probleme, de sărăcie, de frustrări, de boală...ei se ocupă doar de problemele lor, dar...românii, categoric nu sunt un popor fără valori, fără bun simţ, fără frumuseţi şi fără oameni de excepţie!

Romii care trăiesc în România sunt ai noştri, dar nu ne reprezintă pe noi ca şi popor ci pe ei şi tradiţiile lor adaptate de-a lungul timpului...tradiţii pe care şi noi cu toţii...toate naţiile i-am silit să le adopte, pentru că i-am marginalizat şi i-am exclus aproape în totalitate..., i-am tratat mereu ca pe nişte "ţigani", un cuvânt foarte greu pentru ei (înseamnă sclavi) şi nu ca pe nişte oameni cu necesităţi şi probleme de integrare!

Mă rog...nu am să cad pe această latură a discuţiei pentru că aici sunt multe controverse şi multe de discutat, dar...mă indignă şi mă doare că în timp ce nouă oamenilor ne pasă ce se întâmplă cu ţara asta şi cu realele ei probleme...alţii se tem doar pentru fotoliile lor politice, pentru averi şi pentru faptul că şi-ar putea pierde o scară din poziţia socială!

Şi totuşi...în urmă cu câţiva ani, am decis că eu mai pot crede în politică, în schimbare, în bun simţ politic şi reprezentare plină de suflet, de diplomaţie şi înţelepciune...
De ce?
Datorită Corinei care fără să ştie, mi-a arătat că este un om căruia îi pasă de oameni...nu doar de cei cu poziţii sociale, cu averi ci, de... oameni, de toţi oamenii
A luptat mereu pentru drepturile femeilor, ale copiilor, ale românilor...!
Aa militat cu tot sufletul pentru ca bolnavii care se află în stare gravă să poată obţine mai uşor acel document fantomă până nu demult...E112!
S-a zbătut, a adus problema în discuţie intern şi internaţional...le-a fost alături căutând şi oferind soluţii!

A fost mereu cu o vorbă bună alături de oamenii care au avut nevoie să îi asculte cineva, iar asta în timp ce probabil că nimeni nu se gândea şi la ea...ca şi om, ca şi femeie, ca şi copil al unor părinţi, ca şi soră, ca şi...!

Mă întreb însă, câţi dintre noi ne-am gândit şi la sufletul ei, la tristeţile ei, la revoltele ei,...la cât timp are ea pentru visele ei, pentru problemele ei, pentru zâmbetul ei, pentru familia ei?

Bineînţeles că puţini ne-am gândit la ea şi sub acest aspect, deoarece oamenii politici şi vedetele în momentul în care îşi îmbracă haina popularităţii devin nişte stigmaţi cărora nimeni nu le mai recunoaşte nevoia de intimitate, de nevoi personale, de om simplu...dincolo de toate pe care le duc pe umeri.

Totuşi, dincolo de omul politic carismatic, înţelept, plin de diplomaţie, de perseverenţă, de bunăvoinţă, de căutător în permanenţă de noi şi noi perspective şi soluţii pentru români...există ...
OMUL CORINA CREŢU!



Din clipa în care am redescoperit politica astfel, ...am ştiut că deşi primăvara nu vine cu un singur ghiocel, ea poate să fie văzută datorită unui singur ghiocel apărut la timp!

Şi, pentru că este un om frumos, Corina Creţu a rămas acelaşi politician remarcabil de experienţa şi carisma căruia ar fi mare păcat să ne lipsim sau să nu ne folosim pentru a redeveni naţiunea care ne vrem a fi!


MULŢUMESC CORINA CREŢU PENTRU OMUL ŞI PENTRU POLITICIANUL CARE EŞTI !




Această postare, îmi permit să o adaug lângă sincera mea consideraţie şi prietenie pentru tine femeie gingaşă şi frumoasă şi am să spun...

Oamenii ne duc mai departe ca şi pe o poveste...
Corina este povestea mea despre loialitate, frumuseţe, calitate umană şi excepţie!


Toate poveştile, inclusiv oamenii şi prieteniile încep cu...
"A fost odată ca şi niciodată...
 o femeie frumoasă care ne poartă prin locuri unde noi, românii nu am mai fost niciodată la fel de frumos purtaţi..."
Înainte de toate ea ne poartă în inima ei...
Aţi mai locuit vreodată într-o inimă atât de mare?

5 comentarii:

Virtualkid spunea...

Si noi suntem moldoveni, chiar daca traim in Ardeal. Admir mandria moldoveneasca afisata trufas.....

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Eu sunt ardeleancă care am trăit în Moldova, dar ceva din mine nu a plecat niciodată de acolo, de aici şi fraza:

orădeancă prin naştere, moldoveancă printr-o întâmplare frumoasă! :)

Ce vreau să spun este că Moldova "m-a adoptat" prin frumuseţea ei şi m-a făcut a ei pentru totdeauna. Nu-mi mai sunt ardeleancă :).

Corina spunea...

Asa cum ti-am mai spus, draga Ramona, m-au miscat foarte tare vorbele tale si aprecierile la adresa mea. Ma bucur cand pot face ceva care sa dea sperante oamenilor, dar in acelasi timp ma sperie faptul ca unii oamenii ma supra-evalueaza. Eu sunt mai mult obisnuita sa demonstrez, pentru ca in ultimii 20 de ani cei mai multi oameni nu dadeau multi bani pe mine la inceput, asa ca am muncit, si am tot muncit, mereu sa demonstrez.. In fine, asta e o poveste mai lunga. Eu sunt si Ardeleanca, si moldoveanca, daca pot spune asa, dar nascuta in Bucuresti. Merg cel putin de doua ori pe an la Tranis, langa Jibou, unde e inmormantat tatal meu, unde mi-am petrecut copilaria, si unde mai am rude apropiate din partea tatalui. Familia mamei mele s-a refugiat din Basarabia, inainte de a veni rusii. Daca m-i intreba ce sunt, as spune ca sunt ardeleanca mai degraba. Dar ii iubesc si pe moldoveni pt deschiderea si ambitia lor. Inteleg ca virtual kid e in Targu Mures, nu am ami ajuns demult pe acolo, desi e asa un oras frumos. Si pe la Focsani, ar trebui sa facem o vacanta itineranta abkoggerilor.. O seara frumoasa, Ramona!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

@Corina

Corina, deşi poate nu pare, să ştii că înţeleg teama de supra-evaluare şi înţeleg că ea provine din modestie şi simplitate, din faptul că eşti obişnuită să construieşti totul pe puteri proprii şi probabil, până nu demult ai fost abordată cu totul altfel în această privinţă.

Eu de exemplu, nu am primit aprecieri de genul acesta până târziu, foarte târziu, iar când le-am primit nu am ştiut cum să reacţionez. Aveam impresia că sunt prea mult..., îmi venea să mă uit în jurul meu să văd dacă totuşi nu e vorba despre altcineva :).
În timp, am învăţat să primesc vorbele frumoase asemeni unor flori şi m-am bucurat de fiecare dată când buchetul s-a împrospătat.

Nu mai caut motive pentru vorbele frumoase le primesc şi atât :)!

În Jibou am avut o prietenă. Era în copilărie, dar nu am să o uit niciodată. Se spune că ochii prietenilor din copilărie nu se uită. Îi văd şi acum...mari, senini şi albaştri :).
Îmi pare rău să aflu că tatăl tău nu mai este printre noi, dar sunt convinsă că în fiecare seară îţi zâmbeşte dintre stele şi îţi licăreşte un sărut pe frunte. Mai mult ca şi sigur că este ,mândru şi fericit!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

@Corina (a trebuit să îl împart în două...)

Despre faptul că nu mă mai simt ardeleancă...este o poveste lungă, dar oarecum simplă. Am iubit aceste locuri şi oamenii, am dat tot ce am avut mai bun, mai curat şi mai frumos din mine şi am pierdut cei mai frumoşi ani din viaţă din cauza răcelii manifestate de ei şi a nepăsării. Pe lângă asta, cerul meu aici s-a întunecat în momentul în care mi-am îngropat bunica. Atunci mi-am îngropat toate binevoinţele ce le-am acordat necondiţionat locurilor şi oamenilor şi mi-am luat "la revedere". Singurul punct de legătură cu aceste locuri a fost copilăria mea şi bunicii.

În rest, ca şi student, ca şi angajat, ca şi patron am avut decepţii din cauza faptului că Oradea, un oraş cu multe, multe posibilităţi este în urmă faţă de toate oraşele vestice şi nu pot înţelege de ce se întâmplă acest fapt.
În acest oraş eşti limitat la anumite afaceri şi după ce intri în horă remarci că încet, încet toate se strâng în jurul tău şi te sufocă.
Având o afacere am fost în multe oraşe din Ardeal şi am constatat cu stupoare că pentru ei nu contează studiile ci banii din buzunar. Oriunde te duci trebuie să ai bacşişul pregătit şi ciocolata, să ai spate şi ...
Orice spui este trecut prin prisma etichetei şi a scotocelilor: de ce a spus aşa, oare ce vrea, oare ce aşteaptă?
Oamenii au devenit extrem de reci şi insensibili.

În Moldova, spre uimirea mea oamenii sunt calzi şi primitori...deschişi şi nu sunt atât de maliţioşi. Se bucură să primească o vorbă caldă şi se bucură să ţi-o dăruiască.
Poate aşa cum am mai spus, asta se întâmplă datorită faptului că i-am marginalizat cu toţii, iar ei au rămas uniţi şi buni la suflet. Şi-au călit sufletel în bunătate şi ştiu că doar asta le-a mai rămas să îi ajute unde alţii eşuează lamentabil!
Ei nu se plâng de faptul că Ardealul îi socoteşte pe nedrept zonă săracă şi cocoaşa României ci muncesc de dimineaţa până seara, caută soluţii pentru familile lor, pentru copii, merg în străinătate şi îţi zâmbesc mereu cu căldură.

Nu am să uit niciodată când am intrat prima dată în casa soţului meu! Divorţul nu îmi venise, lăsasem totul în urmă şi am venit doar cu un geamantan Corina...(asta devenise viaţa mea..un geamantan...). Mama lui care e mama mea acum mi-a zâmbit larg, mi-a şters lacrimile, m-a sărutat pe frunte, pe creştet şi a spus "mă bucur că eşti aici lângă noi. peste restul vom trece cu sănătate şi înţelegere". Nu a întrebat nimic, nu a iscodit nimic ci doar a dăruit şi s-a bucurat să primească!
Aşa au fost toţi moldovenii pe care i-am cunoscut!

Bineînţeles că au şi părţi negative, dar acestea sunt eclipsate de cele frumoase şi nu pentru că sunt eu o fire poetică, ci pentru că aşa sunt ei...frumoşi până la Dumnezeu!

Şi, pe lângă toate acestea e...Focşaniul! habar nu am ce mă leagă atât de mult de el, dar a fost dragoste la primul pas, la prima vedere :)!

De abia aştept să ţi-l prezint aşa cum l-am cunoscut eu!

Să ştii iubită prietenă că nu exagerez în ceea ce spun aici. E doar ceea ce simt eu şi am perceput eu în tine ca şi om şi ca şi politician.
Am ţinut să spun ceea ce simt, pentru că ştiu că uneori, asta poate încărca sufletul oamenilor cu energie, cu zâmbet şi bucurii, iar tu, ai nevoie şi de asta!

Ca şi prietenă...am "să mă ocup" de zâmbetul şi sufletul pe care îl doresc liniştit şi plin de senin!