26 februarie 2013

Cosmin Marinescu sau altfel spus, Balerinul de Mătase al României...


Ori de câte ori m-am apucat să scriu despre Cosmin, cuvintele mi s-au oprit în suflet, în gând, asemeni unui nod frumos de emoţie. Este ca şi cum aş vrea să descriu graţia absolută sau atingerea mătăsii! Este ca şi cum aş vrea să desenez în cuvinte graţia unei lebede sau cântecul unei mierle. Nu se poate! Nu există cuvinte să descrii un balerin! Despre balerini aş putea doar spune că ei sunt culorile cele mai ireale pe care Dumnezeu ni le-a dăruit pentru a ne înfăşura sufletele în ele! Sunt un dar prin tot ceea ce fac! Pentru mine, asta semnifică şi asta este Cosmin!

Mă uit la el şi văd un copil de numai 11 ani, plin de strălucire, de seninătate, de viaţă şi gingăşie. Văd un copil aparent fragil, dar atât, atât de puternic!

Cosmin Marinescu însă, dincolo de copilul pe care îl vedem noi în el, este cu siguranţă un talent de mare, mare excepţie, un artist complet, un balerin care ştie folosi tehnici deosebit de grele şi valoroase care îl pun în evidenţă şi îi aduc succese.

Şi totuşi, Cosmin, în afara scenei este un copil care ştie visa frumos, care ştie zâmbi înapoi oamenilor, este un copil politicos, educat, îi place să scrie esee frumoase, să împărătşească oamenilor din gândurile sale, să asculte muzică, să se joace. Cosmin iubeşte ploaia cu tunete şi fulgere; filmele coreene, literatura japoneză; moda şi îi place să creeze vestimentaţie în miniatură. Asta face el în atât de puţinul său timp liber. Îşi permite să aibă alte pasiuni şi să fie copil!

Cosmin Marinescu, este elev al şcolii de balet, La Sylphide Studio Dans, din Bucureşti, în cadrul căreia, studiază baletul clasic, participă la spectacole de balet, participă la competiţii naţionale, regionale şi internaţionale.

Premii, distincţii, aprecieri şi burse obţinute de Cosmin:

- În 2013, 23 februarie, a câştigat titlul de Greatest Talent Male la concursul ESDU DanceStar România
- Tot în 2013, a câştigat locul al 2-lea la concursul internaţional de dans "Livorno in Danza" şi a 3 burse de studiu ca recunoaştere a talentului şi abilităţilor sale deosebite.
- În 2012 a câştigat o bursă completă la Şcoala de balet a Operei de Stat din Viena în urma selecţiei desfăşurate la Cluj Napoca în 27-28 octombrie, unde 2 din 70 de copii au obţinut această performanţă
- Locul 5 la finala Children Solo Ballet - dance World Cup Austria 2012 şi cel mai bine clasat mondial 85,7 pct, la categoria Children Solo Ballet (male)
- Vicecampion - locul 2 la categoria Children Ballet - ESDU România 2012 (variaţie Basil)
- Titlul de cel mai promiţător dansator din concurs şi locul 2 la categoria Children Solo Ballet - dance World Cup Romania Qualifier 2012 cu un punctaj de 90,25 (variaţie Basil)
- Locul 7 la finala Dance World Cup din Franţa - paris în anul 2011 (prima participare), categoria Mini Solo Ballet (variaţie Satanella)

Cuvinte alese dăruite lui Cosmin de către Excelenţa Sa, Martin Harris, amasadorul UK în România



July 2012
“Many thanks to Cosmin for opening the British Embassy’s Diamond Jubilee fête with a formidable display of classical ballet. My wife and I were both deeply impressed with Cosmin’s exceptional talent, his poise, concentration and natural aptitude for dance the first time we saw him perform om stage with the “La Sylphide” school last year, and we were so glad that you and he accepted our invitation for him to perform at the British Ambassador’s Residence for the Diamond Jubilee. As we expected, all our guests were simply amazed by the power and beauty of his performance , and hist talent was greatly admired.
I hope that he has a succcessful competition in [...], and that we will have an opportunity to see him on stage again soon, or performing once more at he Residence “
Martin Harris OBE
HM Ambassador
British Embassy Bucharest

Cosmin, iubeşte baletul. Cosmin este balet! Cosmin urcă pe scenă şi dăruieşte din el culori, gânduri, trăiri, emoţii. Transformă scena într-un cer pe care el însuşi devine o stea. O stea nouă! Cosmin ne dăruieşte prin tot ceae ce este el frumuseţe şi clipe de graţie, plutire şi neuitat! De sublim! El răzbate de pe scenă până în mijlocul sufletului nostru şi rămâne. Rămâne bucată din cei care îl cunosc, îl văd şi îl pot admira acolo sus pe scena baletului.

Cu siguranţă însă, puţini ştiu cine se află în spatele acestui suflet mare şi frumos de copil. Pot doar să bănuiască. Aripile lui Cosmin sunt mama şi tata. Sunt Aura şi Alexandru. Doi oameni frumoşi, plini de iubire şi dăruire. Ei au ştiut de la început că micuţul lor este altfel. L-au simţit, i-au fost aproape şi i-au croit aripi din dragostea lor. I-au fost pas cu pas în toate şi au crezut în talentul său.

Lumea baletului nu înseamnă însă doar frumuseţea aceea pe care o vedem şi de care ne bucurăm noi. Înseamnă ore întregi de antrenamente, de repetiţii, de sacrificii. Bineînţeles că ei, balerinii nu văd problema aşa. Ei se dăruiesc, dar este de datoria noastră să vedem munca din spatele fieacărui spectacol. Ore întregi de repetiţii, momente în care ei nu sunt alături d efamilie, nu sunt alături de prieteni, de colegi ci acolo...într-o sală unde antrenoarea sau antrenorul bate calm din apme şi repetă: 1,2,3,4...şi iar şi iar, iar ei execută cu dragoste, uitând de greu.

Baletul înseamnă deplasări, concursuri, spectacole, evenimente, ţinute peste ţinute, toate acestea fiind suportate de părinţi, deoarece sponsorii în lumea artistică sunt foarte puţini.

La noi, copiii de excepţie, adevăratele talente sunt susţinute cu destul de mare greutate şi sacrificii. Numai părinţii şi instructorii ştiu cum. Prietenii acestora. În jurul acestei lumi nimeni nu vorbeşte. Toţi zâmbesc frumos, ne întorc graţia sufletului lor şi tac. Ei, balerinii şi cei apropiaţi lor îşi rezolvă problemele împreună, O mare familie!
Fiind însă de câţiva ani în preajma lor, o umbră care se hrăneşte pur şi simplu din talentul lor, am aflat că pentru a participa la anumite concursuri, balerinii au nevoie de sume foarte mari. Unii dintre ei, rămân acasă. Nu pentru că nu şi-ar dori să ne reprezinte, nu pentru că le e teamă de competiţie sau pentru că nu ar merita să se afle acolo ci, pentru că uneori părinţilor le este greu să adune aceste sume.

Cosmin, de exemplu, trebuie să participe de curând la mai multe concursuri:

- World Ballet Competition Sibiu, 20 - 24 martie  2013. Suma necesară ar fi undeva pe la 300 de Euro, minim!

- Pentru deplasarea la DanceStar World Dance Masters din 15 - 19 mai, Croatia, ca urmare a câştigării premiului de la ESDU,  ar avea nevoie, de aproximativ 1000 euro. Acest concurs este o o finală, un campionat mondial de dans la care participă copii din întreaga lume, de regulă peste 5000 de balerini, iar România ar fi reprezentată de câţiva dintre ei, printre care şi Cosmin!

- În luna iulie ar trebui să participe la Romania International Ballet Competition care se va organiza în Mangalia. Cheltuielile pentru acest concurs se ridică undeva la 500 Euro.

- În septembrie 2013 va pleca în Viena. Pentru a ajunge în Viena ar fi nevoie de un sponsor, deoarece această plecare presupune: transport, acomodare, acte pentru plecare, echipament, etc. Suma ar fi probabil undeva la 800 Eur.

Despre aceste costuri cu care este întreţinut un talent...nu vorbeşte nimeni. Părinţii fiecărui balerin însă fac mari sacrificii pentru a putea să se bucure de copii lor, de talentul acestora, de performanţe. Totuşi, noi ar trebui să ştim să le fim aproape. Să îi sprijinim. Să sprijinim talentul copiilor lor, deoarece acesta este un dar înainte de toate pentru noi cei care suntem în sală şi îi admirăm. Talentul lor ne reprezintă ca popor, nu doar ca indivizi! Ei merg la acele concursui nu reprezentându-se pe sine doar ci România! Şi totuşi, noi nu ştim să le fim aproape.

Pentru ca acest Balerin al României, acest Balerin de Mătase al României să ne reprezinte la concursul internaţional din Croaţia şi la celelalte concursuri va avea nevoie de noi. El crede în noi şi ne-a bucurat de nenumărate ori prin graţia şi sublimul său! Acum, e rândul nostru să îi dăruim posibilitatea de a urca pe scena din Croaţia, Sibiu, Mangalia şi Viena şi a străluci!

Fiţi alături de Cosmin!

Cei care doriţi să îi susţineţi talentul, puteţi să luaţi legătura cu tatăl său Alexandru:

0771791477 (09.30 – 21.30)
office@baletromania.ro



"Dragii mei,
 
S-au împlinit 6 ani de când fac balet şi, sub îndrumarea Maestrei Lorelei Bari, a părinţilor mei, am putut deveni cineva în viaţă şi mi s-a împlinit visul de a deveni un “Mare Balerin”. Cel puţin aşa sper!!!
 Dar nu numai Maestra înseamnă mult pentru mine, ci chiar voi, părinţii colegelor mele Ana, Maria, Teodora, Sofia, Cristina şi Natalia, şi mulţi alţi oameni care m-au sprijinit şi care sper să fie alături de mine în continuare pentru a-mi putea arăta talentul şi aptitudinile, la concursuri din întreaga lume.
În inima mea ocupă un loc special fiecare din profesorii, balerinii sau coregrafii care m-au îndrumat până acum alături de Maestra: doamnele Cristina Marinescu, Doina Botiş, Daniela Tebeica, Ana Caraionopol, Anca Mîndrescu şi Delia Hanţiu precum şi domnii Răzvan Marinescu, Gabriel Opincaru şi Alin Gheorghiu. Sper să nu fi uitat pe cineva...
 Nu pot uita de asemenea de sprijinul acordat, în momente importante, de Rotary Club Bucureşti, Omni Toys Romania, JSP, Fundaţia pentru Comunitate sau de cel al doamnei Cristina Popescu precum şi al doamnei Boroş.
 De asemenea, îi mulţumesc din suflet Excelenţei Sale, domnului Martin Harris, amasadorul UK în România, pentru cuvintele frumoase ce mi le-a dăruit cât şi pentru încrederea acordată.
Sunt instituţii sau oameni care au avut încredere în mine. Am crescut alături de voi toţi şi faceţi parte din oamenii care îmi sunt dragi. Am nevoie în continuare de încrederea Voastră şi a altor oameni puternici şi iubitori de artă!
Pentru a zbura, în artă ai nevoie şi de suportul material sau financiar, care-ţi asigură temelia pregătirii, iar atunci când paşii şi atitutinea ta rivalizează cu nume mari ale baletului avem datoria să dăruim la rându-ne.
Susţinerea dumneavoastră a însemnat pentru mine o motivaţie în plus pentru a reuşi să fiu selectat cu bursă completă la prestigioasa Şcoală de Balet a Operei de Stat din Viena. Orice gest al Vostru care va contribui în continuare la susţinerea formării mele ca balerin excelent, va fi intrat in istoria baletului. Sunt cuvinte care rămân... Poate par cuvinte mari, însă am fost învăţat să fiu responsabil, muncitor iar talentul meu mă determină să ofer imaginea şi realitatea unui balerin desăvârşit.
Voi, alături de părinţii mei, m-aţi ajutat să am încredere în mine şi să devin un adevărat OM!
Fiţi alături de mine!
 
Cosmin Marinescu, 18 februarie 2013"

Într-o lume în care este promovat doar artificialul, superficialul, lipsa de cultură, politicul, silicoanele, divorţurile, fiţi cei care fac diferenţa şi promovaţi cultura, arta, talentele şi frumosul!

Reverenţe, dragul meu balerin! Să îţi ajute Dumnezeu să ne reprezinţi la fel de frumos peste tot în această lume! Dacă baletul este trofeul inimii tale, tu cu siguranţă eşti trofeul inimii noastre! Îţi mulţumim pentru talentul tău de excepţie, Cosmin Marinescu!!!


Niciun comentariu: