15 februarie 2013

De mână prin viaţă - astăzi despre copii...


În graba lor, oamenii mari uită să dăruiască mai departe celor mici adevăratele valori: iubirea, înţelegerea, ascultarea, zâmbetul, seninătatea. Le umple viaţa de jucării de pluş, dar uită să îi mai ţină pe genunchi, să modeleze alături de ei plastilina, să coloreze lumea sau cerul în verde şi alte culori copilăreşti. Le umple dulapurile de haine, de tehnologii, dar nu le umple sufletul cu căldură. îi lasă să tânjească şi consideră că dacă dăruiesc lucruri, acestea vor reuşi să compenseze iubirea, să o cumpere, să o înlocuiască. Defapt nu o înlocuieşte. Aceste gesturi transformă sufletele şi le modelează în oameni care mereu vor fi însetaţi după atenţie, iubire sau din contră, vor deveni egoişti şi închişi. Speriaţi. În graba lor, oamenii mari uită să transforme viaţa într-o poveste cu tâlc, din care cei mici să înveţe mereu să rămână verticali şi buni, chiar dacă drumurile ocolitoare sunt mai uşoare. Uită defapt că părinţii sunt solul unde copilul lor creşte stejar peste lume şi în lume. Uită că din ei îşi trag copiii seva. Astfel că în timp, stejarii vor dispărea, se vor converti în arbori trecători, fără umbră celor cărora le este prea cald sau sunt obosiţi, fără foşnete celor care vor să audă un sunet de inimă, fără boabe d erouă celor însetaţi. În timp, unii vor dispărea complet, asimilaţi fiind într-o lume în care nu se mai cunoaşte copac de pădure! Şi, este păcat să pierdem fericirea şi privilegiul de a creşte copaci frumoşi şi de a fi părinţi! Este cel mai frumos lucru care i se poate întâmpla unui om!

2 comentarii:

Aimée spunea...

Cel mai frumos si cel mai greu totodata! Pentru ca inveti sa fii parinte odata cu el, nu exista manuale, nu exista instructiuni.

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Aşa este Domniţa mea scumpă..., dar ec bucurie avem când scriem în noi cele mai frumoase rânduri despre cum am devenit noi părinţi, iar ei oameni mari, drepţi şi frumoşi! Te sărut cu dor, dor, dorrrr!