24 octombrie 2011

Românii ar trebui să îşi schimbe sportul naţional din "Oină" în "Aruncatul pietrei"!!!

(Sursa: mediafax)

Aşa cum am spus şi în titlu, românii ar trebui să îşi schimbe sportul naţional din "Oină" în "Aruncatul pietrei", deoarece eu consider că avem o precizie mult mai bună la acest sport. Suntem mai exacţi şi alegem ţintele cu mare, mare atenţie. De regulă, nu ne lăsăm până nu le facem praf, până nu ne spunem toate punctele de vedere ca să fim siguri că nu am omis nici cel mai mic detaliu. Suntem nişte ţintari excepţionali. Luăm la ochi sufletul oamenilor şi aruncăm. Nu contează dacă doare au ba. Nu contează dacă avem dreptate au ba. Nu contează nici măcar dacă la celălalt capăt este un om. Contează doar să dăm din noi tot răul, toată fierea...ca şi cum, atunci ar fi momentul cel mai oportun pentru a ne descărca de toate gândurile negre care ne fac nopţi albe. la urma urmei, cred că nici măcar nu contează cine, ce a făcut ci contează doar ca noi să ne descărcăm pentru a ne induce o stare de bine. Suntem asemeni unor drogaţi care intră în sevraj dacă nu au în cine lovi cu vorbe. Dacă nu au pe cien eticheta. dacă nu au spre cine arăta cu degetul. Cum am mai spus, la noi nu contrează nimic! Dacă un un om realizează ceva în viaţa lui nu e bine. Îl facem hoţ, carierist, superficial, materialist, etc nu are importanţă nici măcar faptul că poate acel om nu este nimic din toate acestea ci a fost un om perseverent, inteligent care a ştiut să profite de anumite aspecte din viaţa sa şi să le folosească în folosul său. Asta înseamnă a specula inteligent portiţele pe care ţi le oferă viaţa. Dacă omul însă nu face nimic, iar nu e bine. este delăsător, leneş, prost, etc Dacă stă pe tuşă este lipsit de energie, este inconştient, o legumă a societăţii. Dacă este puţin din toate categoric ceva nu e în regulă, pentru că e prea bun, iar asta musai înseamnă că urmăreşte ceva, are un scop, trebuie să fie ceva, ceva acolo...doar nu pot exista oameni buni, nu?
Spun toate acestea, deoarece cazul lui Şerban Huidu m-a întristat, m-a dat peste cap sau peste suflet dacă pot spune asta. Am urmărit zile şi zile întregi cum un om care a comis o greşeală extrem de gravă şi dureroasă a fost luat în tirul unei ţări întregi. A fost jignit, umilit, i-a fost scormonită intimitatea, viaţa personală, greşelile de altă dată, i-au fost puse pe umeri până şi chestii care nu i-au aparţinut şi asta, fără ca cineva să se gândească la el ca şi om, ca şi soţ, ca şi tată, ca şi fiu al cuiva!!!
Ce contează? Doar a ucis, nu? Haide să-l ucidem şi noi mai mult decât şi-a ucis el sufletul şi moralul atunci, în acea zi nefastă pentru toţi cei implicaţi!
Mă întreb, oare de unde atât de multă răutate în noi? Pentru toţi în afară de noi! Acum a fost Huidu, dar cum am spus...nu contează cine este...contează doar să fie şi noi să avem în ce lovi cu multă, multă nesimţire şi lipsă de milă. ce naiba se întâmplă cu noi ca şi naţie? Oare aşa am fost noi mereu?
Nu ştiu, eu ştiu doar că oricui i se putea întâmpla ce i s-a întâmplat lui Huidu. Cunosc caz în care cineva nici măcar nu a avut viteză ci i-a sărit pur şi simplu o persoană în faţă şi din cădere, aceasta s-a lovit la cap şi a murit. Ştiu că nu a fost vina acelei persoane, dar mai ştiu că şi acum, după aproape 20 de ani nu şi-a revenit. Probabil că nu îşi va reveni niciodată. Aceasta se numeşte conştiinţă. Ea face diferenţa între noi ca şi oameni şi oameni. Şi alte câteva ingrediente aş spune eu.
Mai ştiu că pot exista fatalităţi în viaţa oricui. Sub diverse aspecte. Nu contează cum omori din culpă ci că s-a înfăptuit omorul. Poţi să îţi ţi copilul în braţe, să aluneci pe o coajă de banană şi să îl scapi cu capul de gresie. Moare. Sunt mai puţin vinovată decât Huidu? E tot omor din culpă. Există o victimă. Ba mai mult. Exemplele pot continua la nesfârşit deşi toţi veţi găsi de cuviinţă să spuneţi: "nu se pot compara cazurile" sau cine mai ştie ce alte contra-argumente care defapt şi la urma urmei nu sunt altceva decât simple şi patetice argumente pentru egoul nostru. Vrem mereu să demosntrăm că noi suntem cei care simţim cel mai adevărat, cel mai bine, cel mai frumos! Că ceea ce susţinem noi e cel mai bun argument. Că deşi şi celelalte exemple sunt bune, al nostru e mai apropiat de realitate.
Ne dorim mereu să avem ultimul cuvânt!
Este bine, dar, ar trebui să existe cazuri în care să ştim şi să învăţăm să lăsăm oamenii în pace în durerile lor şi să nu le mai îndesăm şi noi pe umeri mai mult decât pot duce. Om fi noi plămădiţi după chipul şi asemănarea lui Dumnezeu, dar dacă suntem mici dumnezei nu ar trebui să crucificăm zilnic oamenii de lângă noi doar pentru că noi avem ceva de spus şi ţinem morţiş să o facem!

Ruşine să vă fie tuturor: şi celor care aţi făcut din asta o ştire de senzaţie şi celor care şi-au hrănit orgoliile şi "spiritul de corectitudine" din ea! Ce senzaţie poate exista în tragedia unor familii unde au murit nişte oameni şi în familia cuiva care a ucis fără să vrea nişte oameni?

Când vom învăţa să tăcem naibii din gură atunci când se impune asta???
Nu ajunge circul, incultura şi alte lipse de calităţi pe care le dezvoltăm de la o vreme, mai trebuie să devenim şi răi, egoişti şi călăi de suflete, vieţi şi cariere???

Mă simt din ce în ce mai neputincioasă şi mai tristă privind în jur şi realizez că oamenii nu învaţă din exemple ci doar se folosesc de ele, le uită şi le repun în practică, iar apoi spun că ei nu sunt totuşi la fel de vinovaţi. Nu învăţăm nimic, decât să fim mai goi şi mai răi unii cu alţii!

Şerban Huidu, se retrage din viaţa publică...

9 comentarii:

Corina spunea...

Foarte adevarat.... si bine descrisa starea de fapt a unei natii golite de iubire, adancita in vaicareala si neputinta dar buna la aruncatul.... vorbelor care, de cele mai multe ori, sunt mai dureroase decat pietrele...

Andi spunea...

Bietul om, cât de puțini au empatizat cu el...

Salutări și mulțumiri pentru gentilețe.

Loredana spunea...

Primul gand care mi-a trecut prin minte cand am citit titlul e ca nu stiu cati romani mai stiu ce e aia oina.
Insa ai dreptyate, cand ne intra ceva in vizor nu ne lasam pana nu distrugen de tot. Mi-am amintit de episodul acela cu echipa nationala de gimnastica, cand le-au casunat ziaristilor pe antrenorul principal nu s-au lasat pana nu ne-au lasat fara echipa. ma gandesc daca ei ca si jurnalisti se gandesc si la implicatiile ulterioare sau se conduc dupa deviza dupa noi potopul.

hermione's smecherila spunea...

deci... stai sa inteleg:

un nene contribuie la moartea cuiva. iar eu ar trebui sa/l compatimesc pe el si nu pe cei care au murit si familia acestora?

nu stiu daca tara sau natia are o problema dar fiinta umana contemporana e profund avariata.

concretizand la subiect: flacaul e bogat, rudele lui sunt bogate, asigurarea acopera inclusiv daune civile, probabil daca a fost vinovat va scapa cu suspendare, emisiunea era de cacao de ani de zile, iar in şpiţ il va durea numai daca se va uita la emisiunile cu comentarii penibile la adresa lui. iar voi vreti ca, pentru o presupusa deprimare a lui dupa ce a omorat trei persoane, sa/l compatimesc? cat de cretin ma credeti?

p.s. hp zice ca i se rupe. asta fu doar o furtuna de vara. :P

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Corina, am scris aici tot ce am simţit de ceva vreme şi ce m-a amărât şi întristat. Nu am crezut că voi găsi în mine tăria să spun aşa...dintr-o suflare tot ce am spus, dar mi se pare atât, atât de rău să simţim şi să adunăm în noi atâta ură, resentimente, egoism, frustrări...
Mi-a plăcut ce ai spus. Ai punctat mult mai bine unele lucruri. Te mai aştept şi mulţumesc pentru trecere.

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Andi :), o mare bucurie şi surpriză să te văd pe aici. Mulţumesc pentru senin...

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Lore, să ştii că şi eu mă gândeam dacă unii îşi mai amintesc că oina e sportul nostru naţional :). Oarecum e o ironie, cred eu. Şi oina tot un aruncat e...

Şi, da!!! Exact exemplul acela mi-a venit în minte. Prin acest articol nu mă refer doar la Şerban. El este doar un caz nefericit şi mai actual, dar noi şi presa facem asta demult şi nu ne pasă de consecinţe. Nu ne mai pasă demult de nimic. Nici măcar de valorile noastre trecute şi prezente. Te îmbrăţişez cu drag!

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

"un nene contribuie la moartea cuiva. iar eu ar trebui sa/l compatimesc pe el si nu pe cei care au murit si familia acestora?"

NU! Greşit! Trebuie să îl compătimeşti ŞI pe el. Sau pe nimeni. E alegerea ta. Şi a ceea ce simţi. Fiecare facem în viaţă propriile alegeri. Sper doar să nu ne vină rândul să dăm cu capul de unele din ele şi să regretăm lipsa de umanitate din noi. valabil la toţi, nu la tine explicit Florin.

Nu mă interesează toate naţiile şi nici toate fiinţele contemporane. Pe mine mă doare rău naţia asta, pentru că aici m-am născut. Aici am iubit, aici am copilărit, aici am născut şi o am în sânge, chiar dacă aş trăi la milioane de km depărtare de ea. Ţara asta pur şi simplu e printre altele, ţara mea. Şi eu, o simt pierdută, fără direcţie. Nu se mai regăseşte demult. Dar, sper că o va face.

Nu mă interesează de faptul că Şerban e bogat. Nici de faptul că emisiunea nu e bună. Oricum nu m-am uitat la ea. Nici că asigurarea acoperă. Nici că rudele primesc daune.

Pe mine mă interesează superficialitatea cu care tratăm noi fiinţele umane, oamenii de lângă noi. Cum ne simţim noi mici Dumnezei gata să arunce piatra doar pentru că aşa i se pare normal şi corect. Mă interesează că un om suferă şi noi îi îndesăm şi mai multe pe umeri ca şi cum am aştepta să-l vedem şi cum cade...numa aşa...că e mai dramatic, mai cool.

"cat de cretin ma credeti?"
Eu nu te cred cretin desi de multe ori te comporti ca unul, dar cred ca uneori iti place sa te joci pe sarma subtire ca sa vezi pana unde se poate intinde. Şi nu ma refer la sarma mea. Eu pot intelege multe. Tu pe a ta o intinzi. ca asa esti tu. Masochist. Cu tine. Vrei sa vezi cat de nepasator si superficial poti fi, desi tu stii foarte bine unde ti-e limita si chiar stii si ca ti-o depasesti, dar na...asa esti tu.

florin spunea...

ma consideri lipsit de inteligenta, cu alte cuvinte cretin, in sens figurat, conform dictionarului.
nefiind lipsit de inteligenta am putut observa ca nenea in cauza e un dobitoc nesimtit, prost si superbogat, recte cred ca il doare fix in cur ca datorita prostiei lui au murit trei oameni.
dar da, ai dreptate, sa/l compatimim crestineste si sa/l trimitem inapoi pe strazi, poate, cine stie, data viitoare in loc de logan va fi un tir.