10 mai 2013

10 Mai, Ziua Regalităţii şi a Independenţei României!



Data de 10 Mai va fi mereu o filă de importantă istorie în sufletul României şi a românilor. Chiar dacă istoria se schimbă, iar unele lucruri rămân firesc istorie, asta nu înseamnă să nu tresărim frumos când ne amintim. O apă în care se nasc cercuri, cercuri de emoţie!

Pe 10 Mai 1866, Carol I a sosit la Bucureşti, iar România avea să se transforme într-o prinţesă cu rochie albă, vaporoasă, boemă şi iubitoare de cultură. Devenise dintr-o dată ţara unde se năşteau poveşti cu prinţi şi prinţese, dar nu doar în cărţi, ci în realitate. Românii aveau să îi cunoască şi să se bucure de ei.

Aţi dăruit acestei ţări Independenţa. Aţi dăruit atât de multă frumuseţe, demnitate, umanitate.

Vă mulţumesc Majestatea Voastră, MS Regele Mihai I pentru tot ce a însemnat Casa Regală în viaţa acestei ţări atât de măcinată şi umilită de-a lungul istoriei şi nu numai - cultură, onoare, demnitate, strălucire!

Vă mulţumesc Majestate pentru speranţa pe care ne-o dăruiţi ori de câte ori vă ştim în preajmă, atât de aproape de noi, românii, neamul pe care familia Domniei Voastre l-a ales dintre atâtea să îi fie casă, familie şi popor!

Vă mulţumesc Majestate pentru că ne sunteţi Farul unde atunci când ne este greu ne îndreptăm credinţa, sufletele şi speranţa în mai bine!

La mulţi ani, Majestatea Voastră! La mulţi ani Casei Regale a României! Trăiască Regele Mihai al României!


Semnificaţia zilei de 10 Mai, trecută cu vederea de mulţi români, de multe cotidiane, de autorităţi, de noi ca şi ţară.

Încet, încet, începem să ne uităm istoria, să ne uităm monarhii, conducătorii, domnitorii, valorile naţionale, reprezentative, eroii, oamenii de mare valoare care au făcut ceva pentru noi ca şi ţară. Când spun asta mă refer la toate categoriile: inventatori, scriitori, jurnalişti, sportivi, medici, muzicieni, oameni de cultură, etc

Într-o zi ne vom trezi că adevăratul nostru tezaur...nu cel în aur ci acela în valoare şi calitate umană, naţională, istorică...nu va mai fi!
Că nu ne-a plăcut de exemplu comunismul...pot înţelege de ce. Că ne-am împuşcat conducătorul: NU!

Că nu suntem de acord cu Monarhia, pot înţelege. Că nu avem un minim de moralitate, de respect faţă de istoria noastră, de ceea ce a însemnat Monarhia pentru această ţară, de ceea ce a adus ea bun pentru România şi imaginea ei, chiar şi acum când noi îi ignorăm, că nu ştim să ne iubim Regele pe care încă îl avem şi de care ar trebui să ne bucurăm...nu pot înţelege!

Monarhia este un Simbol Viu care are puterea de a schimba chiar şi atunci când ea este pasivă într-o ţară!

Pentru cei care nu ştiu semnificaţia acestei zile, am să dau un link către un articol, care mi s-a părut bine structurat şi conturat. Poate măcar aşa, în ultimul ceas, vom învăţa din greşeli...

"10 mai este o zi cu trei semnificaţii majore pentru istoria României: la 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen depunea jurâmântul ca domnitor al României, cu numele de Carol I; la 10 mai 1877, acelaşi Carol promulga „Declaraţia de Independenţă" a ţării; la 10 mai 1881, tot Carol I a fost încoronat ca prim rege al noului regat al României. În decembrie anul trecut, cunoscutul istoric Neagu Djuvara propunea, cu mai multe argumente, înlocuirea datei de 1 Decembrie, cu cea de 10 mai, aşa cum a fost până la abdicarea regelui Mihai, la finele lui 1947. Libertatea vă propune să vă exprimaţi opţiunea în privinţa oportunităţii ca data de 10 mai să devină Ziua Naţională a României în locul celei de 1 Decembrie.

Povestea zilelor de 10 mai începe o dată cu venirea în Principatele Unite a prinţului Carol de Hohenzollern, desemnat prin plebiscitul din 2 aprilie 1866 ca domnitor al României, ce îi urma lui Alexandru Ioan Cuza, cel înlăturat din domnie la 11 februarie în acelaşi an.
Cum tocmai în acea perioadă izbucnise un grav conflict între Prusia - ţara natală a prinţului - şi Imperiul Habsburgic, Carol a călătorit până în România sub o identitate falsă, Karl Hettingen, pentru a nu cădea în mâinile autorităţilor austriece. Abia când a pus piciorul pe pământ românesc, la Turnu Severin, avându-l alături pe I.C. Brătianu, unul dintre artizanii aducerii lui Carol ca domn, viitorul principe şi-a declinat public adevărata identitate."

Citiţi mai mult aici: Reportaj | Libertatea.ro"

 Articol de an...

5 comentarii:

Inchiriere masini spunea...

Cine nu stia insemnatatea zilei de 10 mai a aflat acum :)

Vanzari apartamente spunea...

La multi ani!!

Vacanta spunea...

un articol superb!

Oferte revelion spunea...

Ce articol frumos!!:)

Ramona-Sandrina Ilie spunea...

Un articol măcar pe jumătatea măsurii omului prezentat, pe care se pare că ni-l amintim doar din an în an...